Како изгледа онлајн час руског језика?

Час траје 60 минута. Потребно је да имате стабилну интернет везу и facebook/skype/vk/viber/signal. Камера није неопходна, али можемо је укључити ако желите. Такође, за час је потребна свеска и оловка. Сав материјал за учење вам шаљем на мејл – књиге у електронском облику, радне свеске, аудио и видео фајлове, линкове ка сајтовима… Заједно ћемо одлучити да ли и шта од тога треба да одштампате. Многи ученици су задовољни онлајн речницима/преводиоцима, али ако желите да купите штампано издање речника препоручићу речник који одговара вашим потребама. Добићете и речнике у електронском облику, а неколико илустрованих речника можете наћи овде.

Часове обликујем према вашим жељама, потребама и нивоу предзнања. Темпо, интензитет и дужина курса зависе од тога да ли желите конверзацијски курс, пословни, припрему за испит на неком факултету/ТРКИ, као и од тога да ли сте временски ограничени (одлазак у Русију, полагање испита…). За разлику од типичне школе језика индивидуални часови су обично интензивни и домаћи задаци су обимни, али и не морају бити, ако то ученик не жели. Домаће задатке решавате у свесци или попуњавате одштампани папир са задацима, сликате све то и пошаљете ми на мејл/вајбер/скајп, а можете их радити и на компјутеру. 

На часовима користимо најсавременије уџбенике. С обзиром на то да на сваком нивоу знања постоји велики избор уџбеника ученик заједно са професором бира по ком ће уџбенику учити. Моја метода се огледа у комбиновању разних наставних материјала. Ретко радимо по једном уџбенику од прве по последње стране, већ користимо више уџбеника. Сваком ученику шаљем на мејл, пре самог часа или када се договоримо, исечке из разних уџбеника, односно материјал који је прилагођен сваком ученику понаособ. Користимо и аудио/видео материјал у виду дискова који прате уџбенике, као и бројне аудио/видео/текстуалне садржаје на интернету.

Радимо истовремено на следећим језичким вештинама – слушање, читање, писање и говор. Наравно, ако вам је нешто од набројаног мање важно, нпр.писање, нећемо томе посветити пуно времена.

Најбољи резултати се постижу ако ученик има 2-3 часа недељно. Ретки су случајеви да један час недељно даје резултате – само ако је ученик посвећен и учи доста самостално код куће.

Сваком ученику шаљем додатни материјал за самостално учење језика и проучавање руске културе (књиге, корисни линкови, предлози серија, филмова…) у складу са његовим предзнањем и личним афинитетима.

Већини ученика се свиди слушање подкаста, па после послушаних 30-40 епизода имамо контролни задатак. Такође, на сваких месец-два имамо контролни задатак којим се проверава градиво пређено на часовима, а почетних 5 минута сваког часа је резервисано за обнављање градива са прошлог часа.