Речници

Илустровани речник. Руски језик (Иллюстрированный словарь. Русский язык)

aaa

Број страна 80
Величина 57 мб
Формат пдф
Аутор Джой Оливьер
Издавач European Language Institute (ELI), Recanati, Italy, 1996.

 

Једнојезични, илустровани речник руског језика са више од 1000 речи у 35 тематских целина („Наш дом“, „В спальне“, „В кухне“, „Аня и её семья“, „Город зимой и летом“, „В библиотеке“, „В офисе“, „В магазине“ и др. ). Намењен је деци и одраслима; идеалан за почетнике и погодан за самостално учење. Савладаћете називе чланова најуже породице, боје, годишња доба, дане у недељи и месеце у години, бројеве, као и многе друге појмове из свакодневног живота.

Преузми


Руско-енглески визуелни речник (Русско-английский визуальный словарь)

vizuelni-rečnik

Број страна 602
Величина 67 мб
Формат пдф
Аутори Арман Аршамбо, Жан-Клод Корбей
Издавач Рипол Классик, 2007.

 

Овај двојезични речник је далеко обимнији и детаљнији од претходног. У седамнаест тематских целина обрађено је око 20.000 појмова и израза (кухињски прибор, баштенски алат, анатомија, клима, врсте зачина, делови компјутера, булдожера, бицикла…). 3.600 илустрација су пропраћене натписима, који означавају делове илустрованог појма, на руском и енглеском језику. Намењен је ученицима на средњем и напредном нивоу.

Преузми


Двојезични сликовни речник: руско-српски

Број страна 360
Величина 828 кб
Формат пдф
Аутори Светлана Бабовић, Дубравка Тришић (превод)
Издавач Вулкан издаваштво, 2014.

 

Речник има више од 6.000 речи и израза. Подељен је на тематске целине: човек, спољашњи изглед, саобраћај, здравље, кућа, намирнице, спорт, слободно време…Поред сваке фотографије је реч/израз на руском и српском, а на крају стране је најчешће мали вокабулар са неколико додатних фраза. Намењен је, пре свега, ученицима почетног и средњег нивоа.

Преузми одломак

Преузми Руско-енглеску верзију речника


ПОНС Сликовни речник српско-руски

slikovni-rečniik

Број страна 400
Аутори Alexandra Berlina, Anette Dralle, Alina Khaitlina, Georgina Moore, Gregor Vetter, Christiane Wirth
Издавач Klett, 2016.

 

Речник има 15.000 појмова и израза. Уз сваку од 3.000 слика се налазе речи на српском и руском, као и ознака за род именица. Оно што овај речник издваја је транскрипција, односно правилан изговор руских речи. Поред детаљног обрађивања сваке тематске јединице уз помоћ слика (храна и пиће, спорт и фитнес, тело и здравље, комуникација, образовање и професија…), речник садржи и додатне фразе на крају појединих страна. Намењен нивоима А1-Б2.


Сликовни речник руског језика

Број страна 224
Аутори БАРАННИКОВ И.В., АСАДУЛЛИН А.Ш., ГРЕКУЛ А.И.
Издавач ПРОСВЕЩЕНИЕ. САНКТ-ПЕТЕРБУРГСКОЕ ОТДЕЛЕНИЕ, 1993

 

Одличан је за почетнике. На једној страни у просеку има само 4-5 речи, са означеним акцентима, а поред сваке речи је сличица у боји, којом се илуструје значење речи. Аутори су се одлучили да у речник уврсте само најосновније појмове и најфреквентније речи. Заправо, овај речник је намењен руским вртићима и почетним разредима руске основне школе, али од велике је користи и странцима који почињу да уче језик. Илустрације су пријатне за око и помажу да се лакше запамти значење речи.

Преузми