Rečnici

Ilustrovani rečnik. Ruski jezik (Иллюстрированный словарь. Русский язык)

aaa

Broj strana80
Veličina57 mb
Formatpdf
AutorДжой Оливьер
IzdavačEuropean Language Institute (ELI), Recanati, Italy, 1996.

 

Jednojezični, ilustrovani rečnik ruskog jezika sa više od 1000 reči u 35 tematskih celina („Наш дом“, „В спальне“, „В кухне“, „Аня и её семья“, „Город зимой и летом“, „В библиотеке“, „В офисе“, „В магазине“ i dr. ). Namenjen je deci i odraslima; idealan za početnike i pogodan za samostalno učenje. Savladaćete nazive članova najuže porodice, boje, godišnja doba, dane u nedelji i mesece u godini, brojeve, kao i mnoge druge pojmove iz svakodnevnog života.

Preuzmi


Rusko-engleski vizuelni rečnik (Русско-английский визуальный словарь)

vizuelni-rečnik

Broj strana602
Veličina67 mb
Formatpdf
AutoriАрман Аршамбо, Жан-Клод Корбей
IzdavačРипол Классик, 2007.

 

Ovaj dvojezični rečnik je daleko obimniji i detaljniji od prethodnog. U sedamnaest tematskih celina obrađeno je oko 20.000 pojmova i izraza (kuhinjski pribor, baštenski alat, anatomija, klima, vrste začina, delovi kompjutera, buldožera, bicikla…). 3.600 ilustracija su propraćene natpisima, koji označavaju delove ilustrovanog pojma, na ruskom i engleskom jeziku. Namenjen je učenicima na srednjem i naprednom nivou.

Preuzmi


Dvojezični slikovni rečnik: rusko-srpski

Broj strana360
Veličina828 kb
Formatpdf
AutoriSvetlana Babović, Dubravka Trišić (prevod)
IzdavačVulkan izdavaštvo, 2014.

 

Rečnik ima više od 6.000 reči i izraza. Podeljen je na tematske celine: čovek, spoljašnji izgled, saobraćaj, zdravlje, kuća, namirnice, sport, slobodno vreme…Pored svake fotografije je reč/izraz na ruskom i srpskom, a na kraju strane je najčešće mali vokabular sa nekoliko dodatnih fraza. Namenjen je, pre svega, učenicima početnog i srednjeg nivoa.

Preuzmi odlomak

Preuzmi Rusko-englesku verziju rečnika


PONS Slikovni rečnik srpsko-ruski

slikovni-rečniik

Broj strana400
AutoriAlexandra Berlina, Anette Dralle, Alina Khaitlina, Georgina Moore, Gregor Vetter, Christiane Wirth
IzdavačKlett, 2016.

 

Rečnik ima 15.000 pojmova i izraza. Uz svaku od 3.000 slika se nalaze reči na srpskom i ruskom, kao i oznaka za rod imenica. Ono što ovaj rečnik izdvaja je transkripcija, odnosno pravilan izgovor ruskih reči. Pored detaljnog obrađivanja svake tematske jedinice uz pomoć slika (hrana i piće, sport i fitnes, telo i zdravlje, komunikacija, obrazovanje i profesija…), rečnik sadrži i dodatne fraze na kraju pojedinih strana. Namenjen nivoima A1-B2.


Slikovni rečnik ruskog jezika

Broj strana224
AutoriБАРАННИКОВ И.В., АСАДУЛЛИН А.Ш., ГРЕКУЛ А.И.
IzdavačПРОСВЕЩЕНИЕ. САНКТ-ПЕТЕРБУРГСКОЕ ОТДЕЛЕНИЕ, 1993

 

Odličan je za početnike. Na jednoj strani u proseku ima samo 4-5 reči, sa označenim akcentima, a pored svake reči je sličica u boji, kojom se ilustruje značenje reči. Autori su se odlučili da u rečnik uvrste samo najosnovnije pojmove i najfrekventnije reči. Zapravo, ovaj rečnik je namenjen ruskim vrtićima i početnim razredima ruske osnovne škole, ali od velike je koristi i strancima koji počinju da uče jezik. Ilustracije su prijatne za oko i pomažu da se lakše zapamti značenje reči.

Preuzmi