Подкасти за учење руског

Подкаст је кратка емисија (обично траје 10-20 минута) у којој професор руског на језику podcasti za ucenje ruskogкоји је прилагођен нивоу учења (спор, брз изговор, лаке, тешке конструкције) обрађује неку тему и објашњава мање познате речи. Може бити у виду звучног фајла или аудио-видео записа. Подкасти који следе су углавном аудио фајлови.

Одлични су за учење језика јер их можемо слушати и у ситуацијама када губимо време, нпр. у колима, док чекамо у неком реду, пешачимо… Најчешће су у мп3 формату и лако их можемо скинути на мобилни или компјутер. Уз њих обично иде и транскрипт-титл.

Russian podcast

Адреса: https://russianpodcast.eu/

Ово је један од најпопуларнијих подкаста. Ауторка је Татјана Климова, Рускиња, професорка руског и француског. Подкасти су бесплатни и трају у просеку око 10 минута. Намењени су ученицима на вишем почетном и на средњем нивоу знања. На самом почетку подкаста је кратак дијалог изговорен спорим темпом, затим Татјана објашњава на руском речи и конструкције које су мање познате, али и оне познате, нпр. продавать – это когда вы даёте деньги, а вам дают товар. На крају је дијалог са почетка, изговорен нормалним темпом. Сваки подкаст прати пдф документ, у коме је дијалог и неколико најважнијих речи са преводом на енглески, а на напреднијем нивоу објашњења су на руском. Ако желите да видите написану баш сваку реч коју професорка изговори можете купити транскрипте свих подкаста.


A Taste of Russian

Адреса: https://www.digitalpodcast.com/feeds/28165-a-taste-of-russian

Подкаст је намењен ученицима на средњем и напредном нивоу. Акценат је на савременом, разговорном језику. Епизоде трају у просеку 20-25 мин, док „Phrase of the Day“ – „Фраза дня“ траје око 10 мин. Могуће је скинути пдф и моби фајлове са комплетним транскриптом текстова, као и мп3 звучне фајлове.

Има пуно бесплатних епизода.


Russian with Max

Learn Russian through content

Autor je Максим, Рус, професор руског језика. Епизоде у просеку трају 40 минута. Теме су разнолике – свакодневица, путовања по Русији, руски менталитет, политика…Чест гост подкаста је његова девојка, као и други пријатељи. На јутјуб каналу https://www.youtube.com/c/RussianWithMax/videos има много видеа са руским титлом. У фокусу је разговорни језик, са доста сленга, и књижевни. Транскрипти нису бесплатни.

Снима и кратке приче са аудиом и преводом речи на енглески https://www.russianwithmax.com/category/stories-in-russian/


Russian Progress

Овај YouTube канал уређује Артём (26 год), полиглота са факултетским образовањем. На свом YouTube каналу има преко 100 видеа са титловима https://www.youtube.com/c/RussianProgress/videos

Такође, снима и подкаст https://russianprogress.com/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82/

Неке епизоде имају транскрипт са преводом и објашњењима мање познатих речи, док друге имају само почетни део транскрипта и објашњење пар израза. Акценат је на разговорном језику. Подкаст је за ученике на средњем и напредном нивоу. И овај подкаст, као и сви претходни, је у целости на руском језику. У просеку епизода траје 15 мин.


Russian terms

Адреса: https://www.inrussianterms.com

Подкаст је намењен ученицима на вишем средњем и напредном нивоу знања. Нажалост, више се не ажурира. Доступно је 54 подкаста, који трају обично 10-20 минута. Теме су углавном друштвено-политичке и култура. Можете бесплатно слушати подкасте, а транскрипти са лексичким и граматичким коментарима се плаћају. Студенти имају 50% попуста, а више о попустима можете чути у последњем подкасту.

Обавештење: Подкаст тренутно не ради.


Ученици који су на напредном нивоу могу да слушају подкасте који су предвиђени за Русе:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *