Podkasti za učenje ruskog

Podkast je kratka emisija (obično traje 10-20 minuta) u kojoj profesor ruskog na jeziku podcasti za ucenje ruskogkoji je prilagođen nivou učenja (spor, brz izgovor, lake, teške konstrukcije) obrađuje neku temu i objašnjava manje poznate reči. Može biti u vidu zvučnog fajla ili audio-video zapisa. Podkasti koji slede su uglavnom audio fajlovi.

Odlični su za učenje jezika jer ih možemo slušati i u situacijama kada gubimo vreme, npr. u kolima, dok čekamo u nekom redu, pešačimo… Najčešće su u mp3 formatu i lako ih možemo skinuti na mobilni ili kompjuter. Uz njih obično ide i transkript-titl.

Russian podcast

Adresa: https://russianpodcast.eu/

Ovo je jedan od najpopularnijih podkasta. Autorka je Tatjana Klimova, Ruskinja, profesorka ruskog i francuskog. Podkasti su besplatni i traju u proseku oko 10 minuta. Namenjeni su učenicima na višem početnom i na srednjem nivou znanja. Na samom početku podkasta je kratak dijalog izgovoren sporim tempom, zatim Tatjana objašnjava na ruskom reči i konstrukcije koje su manje poznate, ali i one poznate, npr. prodavatь – эto kogda vы daёte denьgi, a vam daюt tovar. Na kraju je dijalog sa početka, izgovoren normalnim tempom. Svaki podkast prati pdf dokument, u kome je dijalog i nekoliko najvažnijih reči sa prevodom na engleski, a na naprednijem nivou objašnjenja su na ruskom. Ako želite da vidite napisanu baš svaku reč koju profesorka izgovori možete kupiti transkripte svih podkasta.


A Taste of Russian

Adresa: https://www.torpod.com/category/free/

Ranija verzija sajta: http://www.tasteofrussian.com/

Podkast je namenjen učenicima na srednjem i naprednom nivou. Akcenat je na savremenom, razgovornom jeziku. Epizode traju u proseku 20-25 min, dok „Phrase of the Day“ – „Fraza dnя“ traje oko 10 min. Moguće je skinuti pdf i mobi fajlove sa kompletnim transkriptom tekstova, kao i mp3 zvučne fajlove.

Ima puno besplatnih epizoda.


Russian with Max

Learn Russian through content

Autor je Maksim, Rus, profesor ruskog jezika. Epizode u proseku traju 40 minuta. Teme su raznolike – svakodnevica, putovanja po Rusiji, ruski mentalitet, politika…Čest gost podkasta je njegova devojka, kao i drugi prijatelji. Na jutjub kanalu https://www.youtube.com/c/RussianWithMax/videos ima mnogo videa sa ruskim titlom. U fokusu je razgovorni jezik, sa dosta slenga, i književni. Transkripti nisu besplatni.

Snima i kratke priče sa audiom i prevodom reči na engleski https://www.russianwithmax.com/category/stories-in-russian/


Russian Progress

Ovaj YouTube kanal uređuje Artёm (26 god), poliglota sa fakultetskim obrazovanjem. Na svom YouTube kanalu ima preko 100 videa sa titlovima https://www.youtube.com/c/RussianProgress/videos

Takođe, snima i podkast https://russianprogress.com/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%82/

Neke epizode imaju transkript sa prevodom i objašnjenjima manje poznatih reči, dok druge imaju samo početni deo transkripta i objašnjenje par izraza. Akcenat je na razgovornom jeziku. Podkast je za učenike na srednjem i naprednom nivou. I ovaj podkast, kao i svi prethodni, je u celosti na ruskom jeziku. U proseku epizoda traje 15 min.


Russian terms

Adresa: https://www.inrussianterms.com

Podkast je namenjen učenicima na višem srednjem i naprednom nivou znanja. Nažalost, više se ne ažurira. Dostupno je 54 podkasta, koji traju obično 10-20 minuta. Teme su uglavnom društveno-političke i kultura. Možete besplatno slušati podkaste, a transkripti sa leksičkim i gramatičkim komentarima se plaćaju. Studenti imaju 50% popusta, a više o popustima možete čuti u poslednjem podkastu.

Obaveštenje: Podkast trenutno ne radi.


Učenici koji su na naprednom nivou mogu da slušaju podkaste koji su predviđeni za Ruse:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *