Како набавити књиге (и друге ствари) из Русије

Једина књижара у Србији са искључиво руским књигама налази се у Руском дому у Београду, Краљице Наталије 33. Саветујем да их посетите на октобарском Сајму књига, када књижара располаже са највећим бројем књига. У понуди су и уџбеници за припрему ТРКИ.

Постоје 2 велика руска сајта који достављају књиге преко ДХЛ у Србију. На оба сајта се могу прочитати коментари купаца о књигама, видети слике страница, а на Лабиринту и видео неких књига.
https://www.labirint.ru/
https://www.ozon.ru/

Лабиринт је највећа руска онлајн књижара, која се бави првенствено продајом књига, али и играчака и канцеларијског материјала. Ако поруџбина на Лабиринту кошта 5000 дин, отприлике исто толико ће бити и достава путем ДХЛ. Што су књиге теже то је ДХЛ скупљи. Чест је попуст од око 25%, а иде и до преко 40% у време великих акција, као што је нпр. Библионочь. На нету се лако могу наћи кодови (секретное слово, промокод или сертификат) којима се остварује додатни попуст. Лабиринт верним купцима даје стални попуст који се временом повећава и често се и сабира са попустом на сајту. Српски ПејПал не примају, па препоручујем да платите неком интернет картицом. Валидан је само ПејПал који је регистрован у Русији.

Озон је највећи руски онлајн супермаркет, у коме се може наћи све – од игле до локомотиве. У Србију не достављају нпр. играчке, али са књигама углавном нема проблема. Такође, и он има свој систем попуста и награђивања верних купаца, који се често мења. Тренутно купци скупљају поене (баллы), које могу да уновче. Ако имате Премијум акаунт цене ће за вас бити ниже него за остале купце, а и учествоваћете у посебним, тајним распродајама.

https://ruslania.com/ Русланиа је фински сајт, који доставља књиге по целом свету, укљућујући и Србију. Ми плаћамо цену без ПДВ (на руском НДС). Имају доста уџбеника за припрему ТРКИ. Цена доставе се аутоматски израчунава после регистрације и убацивања књига у корпу, тј. зависи од тежине и типа доставе. На пример, желим да купим нови Поехали, први и други део, који су заједно 36 еура. Најјефтинија и најспорија достава је 7 е (5-15 дана), а најбржа је 30 е (3-7 дана).

https://book24.ru Након регистрације купац има 4% попуста. Књиге се достављају у Србију преко ДХЛ.

https://www.books.ru такође доставља књиге у Србију. Немам никаквог искуства са овим сајтом.

Можемо наручивати књиге на руском и преко Амазона.

Најповољнија варијанта је да наручите књиге на адресу вашег пријатеља у Русији, да платите интернет картицом или да ваш пријатељ плати куриру. Он вам их може послати поштом. Сајт за израчунавање цене доставе поштом Русије https://www.pochta.ru/parcels Ваш пријатељ може и да нађе неког ко иде у Србију преко https://www.blablacar.ru/ части га и пошаље пакет. То јесте мало ризично, али ја сам имала позитивна искуства.

Ако наручујете више од 10 кг књига могу вам препоручити једног руског приватног превозника који ће, након вашег плаћања поруџбине онлајн, отићи у складиште по пакет, што се додатно наплаћује. Друга опција је да наручите на адресу у Москви на којој се у том моменту налази превозник. Цена доставе пошиљке у Србију је 4 еура по килограму. Пакет ћете касније покупити у Београду. Немам информацију о достави у друге градове, али мислим да је могућа. Преко овог превозника се не може наручивати храна, књиге могу, а врло могуће и играчке.

Постоје још два руска превозника, који наплаћују 3,5 еура по кг, али они се не баве онлајн поруџбинама. Ваш пријатељ у Русији доставља пакет у њихово складиште или га они преузимају са адресе коју им доставите.

За доставу са руског сајта до адресе у Русији треба најчешће 1-4 дана у великим  градовима. Ако наручујете у време великих снижења или уочи празника на доставу се чека прилично дуго. Сајтови врше доставу у Русији преко курира или купац, односно особа која преузима пакет одлази на пункт самовывоза (место где се складиште пошиљке).

Један од познатијих сајтова, који нажалост, не доставља у Србију је https://my-shop.ru/  Он доста личи на Озон по асортиману. Избор књига је велики.

Има и опција да напишете пост у некој од група на Фејсбуку где се окупљају Руси који живе у Србији, и да замолите да вам неко ко ускоро долази из Русије купи одређену књигу за небольшое вознаграждение. Вероватно ће вам неко изаћи у сусрет.

Постоји велики број сајтова који продају електронске књиге (нпр. https://www.ozon.ru/   https://www.litres.ru/ ).  Њихова цена је често доста нижа у односу на папирне књиге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *