Kako nabaviti knjige (i druge stvari) iz Rusije

Jedina knjižara u Srbiji sa isključivo ruskim knjigama nalazi se u Ruskom domu u Beogradu, Kraljice Natalije 33. Savetujem da ih posetite na oktobarskom Sajmu knjiga, kada knjižara raspolaže sa najvećim brojem knjiga. U ponudi su i udžbenici za pripremu TRKI.

Postoje 2 velika ruska sajta koji dostavljaju knjige preko DHL u Srbiju. Na oba sajta se mogu pročitati komentari kupaca o knjigama, videti slike stranica, a na Labirintu i video nekih knjiga.
https://www.labirint.ru/
https://www.ozon.ru/

Labirint je najveća ruska onlajn knjižara, koja se bavi prvenstveno prodajom knjiga, ali i igračaka i kancelarijskog materijala. Ako porudžbina na Labirintu košta 5000 din, otprilike isto toliko će biti i dostava putem DHL. Što su knjige teže to je DHL skuplji. Čest je popust od oko 25%, a ide i do preko 40% u vreme velikih akcija, kao što je npr. Biblionočь. Na netu se lako mogu naći kodovi (sekretnoe slovo, promokod ili sertifikat) kojima se ostvaruje dodatni popust. Labirint vernim kupcima daje stalni popust koji se vremenom povećava i često se i sabira sa popustom na sajtu. Srpski PejPal ne primaju, pa preporučujem da platite nekom internet karticom. Validan je samo PejPal koji je registrovan u Rusiji.

Ozon je najveći ruski onlajn supermarket, u kome se može naći sve – od igle do lokomotive. U Srbiju ne dostavljaju npr. igračke, ali sa knjigama uglavnom nema problema. Takođe, i on ima svoj sistem popusta i nagrađivanja vernih kupaca, koji se često menja. Trenutno kupci skupljaju poene (ballы), koje mogu da unovče. Ako imate Premijum akaunt cene će za vas biti niže nego za ostale kupce, a i učestvovaćete u posebnim, tajnim rasprodajama.

https://ruslania.com/Ruslania je finski sajt, koji dostavlja knjige po celom svetu, ukljućujući i Srbiju. Mi plaćamo cenu bez PDV (na ruskom NDS). Imaju dosta udžbenika za pripremu TRKI. Cena dostave se automatski izračunava posle registracije i ubacivanja knjiga u korpu, tj. zavisi od težine i tipa dostave. Na primer, želim da kupim novi Poehali, prvi i drugi deo, koji su zajedno 36 eura. Najjeftinija i najsporija dostava je 7 e (5-15 dana), a najbrža je 30 e (3-7 dana).

https://book24.ru Nakon registracije kupac ima 4% popusta. Knjige se dostavljaju u Srbiju preko DHL.

https://www.books.ru takođe dostavlja knjige u Srbiju. Nemam nikakvog iskustva sa ovim sajtom.

Možemo naručivati knjige na ruskom i preko Amazona.

Najpovoljnija varijanta je da naručite knjige na adresu vašeg prijatelja u Rusiji, da platite internet karticom ili da vaš prijatelj plati kuriru. On vam ih može poslati poštom. Sajt za izračunavanje cene dostave poštom Rusije https://www.pochta.ru/parcels Vaš prijatelj može i da nađe nekog ko ide u Srbiju preko https://www.blablacar.ru/ časti ga i pošalje paket. To jeste malo rizično, ali ja sam imala pozitivna iskustva.

Ako naručujete više od 10 kg knjiga mogu vam preporučiti jednog ruskog privatnog prevoznika koji će, nakon vašeg plaćanja porudžbine onlajn, otići u skladište po paket, što se dodatno naplaćuje. Druga opcija je da naručite na adresu u Moskvi na kojoj se u tom momentu nalazi prevoznik. Cena dostave pošiljke u Srbiju je 4 eura po kilogramu. Paket ćete kasnije pokupiti u Beogradu. Nemam informaciju o dostavi u druge gradove, ali mislim da je moguća. Preko ovog prevoznika se ne može naručivati hrana, knjige mogu, a vrlo moguće i igračke.

Postoje još dva ruska prevoznika, koji naplaćuju 3,5 eura po kg, ali oni se ne bave onlajn porudžbinama. Vaš prijatelj u Rusiji dostavlja paket u njihovo skladište ili ga oni preuzimaju sa adrese koju im dostavite.

Za dostavu sa ruskog sajta do adrese u Rusiji treba najčešće 1-4 dana u velikim  gradovima. Ako naručujete u vreme velikih sniženja ili uoči praznika na dostavu se čeka prilično dugo. Sajtovi vrše dostavu u Rusiji preko kurira ili kupac, odnosno osoba koja preuzima paket odlazi na punkt samovыvoza (mesto gde se skladište pošiljke).

Jedan od poznatijih sajtova, koji nažalost, ne dostavlja u Srbiju je https://my-shop.ru/  On dosta liči na Ozon po asortimanu. Izbor knjiga je veliki.

Ima i opcija da napišete post u nekoj od grupa na Fejsbuku gde se okupljaju Rusi koji žive u Srbiji, i da zamolite da vam neko ko uskoro dolazi iz Rusije kupi određenu knjigu za nebolьšoe voznagraždenie. Verovatno će vam neko izaći u susret.

Postoji veliki broj sajtova koji prodaju elektronske knjige (npr. https://www.ozon.ru/   https://www.litres.ru/ ).  Njihova cena je često dosta niža u odnosu na papirne knjige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *