Полагање ТРКИ онлајн

Потребно је послати пријаву на мејл универзитета у Русији који организује онлајн полагање (нпр. Государственный институт русского языка имени А. С. Пушкина, Головной центр тестирования иностранных граждан МГУ имени М.В.Ломоносова, Центр языкового тестирования СпбГУ). Ван Русије има око 100 језичких центара (нпр. Руски дом у Београду) који организују полагање ТРКИ, а све више њих пружа могућност онлајн тестирања.

Након пријављивања ученик ће добити детаљне инструкције о испиту (укључујући и техничке захтеве). Важно је да ученик има камеру са квалитетном сликом, микрофон, слушалице/звучник и добар интернет. Испит се полаже преко десктоп рачунара/лаптопа. Забрањена је употреба мобилног/таблета.

У просторији у којој се полаже тест не сме бити нико сем ученика.

Треба припремити две плаве хемијске оловке и вашу личну карту/пасош.

Дозвољено је коришћење речника (било који толковый словарь који је издан у Русији за више нивое, а за ТЭУ, ТБУ и ТРКИ 1 двојезични речник), али не на свим деловима испита. Електронски речници су забрањени.

Испит се полаже на онлајн платформи (сајту).

На полагању уживо понекад се дозвољава флашица са водом и чоколадица, а то важи и за онлајн полагање. Препорука је да се провери пре испита да ли је то дозвољено.

Минуси полагања онлајн:

  • технички проблеми* (лош интернет, нестанак струје)
  • несналажење на платформи за полагање (ово се може избећи ако се добро проуче инструкције које ученик добије на мејл пре полагања)
  • недостатак личног контакта са испитивачима и другим ученицима (ученик је највећи део испита сам испред компјутера, осим субтеста Говорение)
  • полагање се обавља у једном дану, са размаком од 10-20 минута између субтестова, за разлику од полагања офлајн (у језичком центру) које је најчешће 2 дана

* Ако дође до техничких проблема ученик се може обратити програмеру/сараднику центра

Плусеви:

  • испит се може полагати скоро сваки дан (у договору са руским универзитетом/центром за језике), за разлику од испита офлајн који се полажу неколико пута годишње (Руски дом у Београду је организовао два онлајн полагања, у јуну 2020. и семптебру 2020).
  • није важно у којој земљи се ученик налази, потребно је само да има компјутер и да испуни остале техничке захтеве
  • полагање онлајн у неком од руских универзитета/центара за језике је јефтиније него полагање у центру за језике који се налази у вашој земљи
  • не троши се време на одлазак у други град/земљу ради полагања испита
  • брже се прегледају субтестови (програм обавља највећи део посла)

Како изгледа онлајн полагање испита у Центру за језике Санктпетербуршког универзитета?

Спровођење испита онлајн се може разликовати у зависности од тога где полажете, тако да је најбоље да се о свим детаљима унапред информишете путем мејла. На примеру Санктпетербуршког универзитета видећете како обично изгледа цео процес.

Први корак је заявка (пријава) слање мејла Центру за језике (имејл адреса се налази овде https://spbu.ru/ekspertnyy-universitet/centr-yazykovogo-testirovaniya) у коме треба написати који ниво желите да полажете онлајн, а такође треба написати своје презиме и име на руском и енглеском (ФИ – фамилия и имя). Након тога (регистрация) ће вам полако стизати на мејл све неопходне информације (инструкция для прохождения онлайн тестирования, на енглеском и руском). На платформи https://open.spbu.ru/ ћете моћи да се улогујете са својим мејлом (gmail,yandex, yahoo, mail.ru…али не и са мејлом фирме у којој радите, јер га систем не дозвољава) и шифром (пароль), коју ће вам послати на мејл. Обратите пажњу на то да је време полагања испита московско (GMT+3), а не време у земљи из које полажете. Пре самог полагања испита ћете моћи да уђете на свој профил на платформи open.spbu.ru и да прођете тестовый курс – пробни тест, који траје 30 минута. Није важно да ли ћете правилно одговорити на питања. Имате прилику да се упознате са тестом, да видите како све то изгледа, где треба да се кликне… Када завршите са пробним тестом следи идентификация личности – сараднику Центра треба да покажете ваш пасош и личну карту, да дозволите приступ вашем монитору и камери, као и да покажете у радијусу од 360 степени вашу собу и радни сто. Јако је важно да будете добро упознати са распоредом полагања субтестова (расписание). На полагању у сваком моменту ћете моћи да видите колико времена вам је остало до краја сваког од субтестова. У моменту кад време истекне прозор у коме сте решавали задатке се затвара. Сваки од субтестова се отвара и затвара строго према распореду. Између субтестова је пауза од 10 минута, али она може некад бити мало продужена ако дође до техничких проблема. Једино после субтеста Письмо имате 20 минута да задатке које сте написали на папиру сликате/скенирате и аплоадујуте (прикрепить) у pdf формату или jpeg на платформу, а ако то из неког разлога не будете могли можете да пошаљете ваш рад на мејл Центра. Рад се не сме послати након тих 20 минута јер га неће признати. На сваком од папира формата А4 (празан или на линије) на коме будете решавали субтест Письмо морате још пре испита да напишете ваше презиме, име, датум и земљу одакле сте.

Сви субтестови се решавају на поменутој платформи, осим субтеста Говорение, који се само припрема на open.spbu.ru, а полаже на MS TEAMS. Нпр. на Б1 имате 15 минута да прочитате текст на open.spbu.ru и да прочитате још један задатак, а затим према распореду идете на MS TEAMS, где вас чека тестор (професор-испитивач). На вишим нивоима су 2 испитивача и тада један испитује и истовремено оцењује, док други само оцењује и не видите га, јер му је искључена камера. На нижим нивоима на усменом делу испита присуствује само један испитивач. Линк за улазак на платформу MS TEAMS ћете добити на мејл, али немојте улазити тамо у време које није назначено у вашем распореду, јер је тамо други студент који полаже испит. Усмени део испита се снима. Пре него што га започнете прво ћете показати пасош/личну карту (внутренний паспорт – лична карта, внешний паспорт – пасош) и рећи презиме и име, као и вашу земљу.

Ако је интернет лош или дође до неког другог техничког проблема испит се преноси/пребацује на други дан. Ако усмени део испита из неког разлога на платформи MS TEAMS не може да се изведе, кандидату се предлаже Zoom, Skype ili Google meet.

У време када ви будете полагали испит можда испит неће у потпуности изгледати онако како сам описала, па је најбоље да добро проучите све информације које ће вам послати на мејл при пријављивању и да их питате ако вам је нешто нејасно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *