Portal sa primerima ispita TRKI

Портал РКИ для всех

Na sajtu su testovi za pripremu TRKI (svi subtestovi, za sve nivoe), kao i kvizovi, ukrštenice i igre za učenje jezika.

Testovi su simulacija ispita, s tim da predstavljaju skraćenu verziju testa, npr. u subtestu “Лексика и Грамматика” na nivou A1 dato je samo 20 pitanja od 100 pitanja koje učenik dobija na ispitu, ali nije narušena struktura ispita, već su u tih 20 pitanja pokrivene sve leksičke i gramatičke teme. Ako više puta radite isti subtest na ekranu će se pojavljivati nova pitanja, a sa vremenom i poneka stara. Kao i na pravom ispitu, vreme ističe i možete pratiti koliko ga je ostalo. Program na licu mesta ispravlja vaše zadatke, odnosno označava zelenom bojom tačne odgovore i crvenom netačne.

Письмо program ne proverava, ali postoji opcija slanja sastava vašem profesoru na mejl sa samog sajta.

Говорение – i ovde imate opciju da pošaljete svom profesoru vaš odgovor-audio fajl, koji možete snimiti na portalu. Pri snimanju je vreme ograničeno. Imate mogućnost da snimite i preslušate vaš odgovor, pa ako vam se ne dopada da ga ponovo snimite. Nakon toga fajl skidate na kompjuter i šaljete ga svom profesoru da ga proveri.

Na bazi 3 udžbenika “Послушайте!” И. Гончар za A1, A2 i B1 napravljena su vežbanja (интерактивные видео) koji su odlični za pripremu subtesta Аудирование. Obično srećemo zadatke koje treba rešiti posle poslušanog audio ili video fajla, a ovde dok gledamo video rešavamo zadatke i možemo da vidimo objašnjenje pojedinih komplikovanih fraza i pojmova.

Кроссворд (ukrštenica) je napravljena na osnovu Leksičkih minimuma (“Лексический минимум”, koji postoje za sve nivoe osim C2). Dobri su za samostalni rad, ali nemaju rešenja. Fokus je na vežbanju sinonima i antonima. Pri rešavanju nam mogu pomoći sajtovi Словарь синонимов русского языка онлайн i Словарь антонимов русского языка онлайн.

Postoje i ukrštenice (Русская лексика в кроссвордах) koje su uglavnom za početnike, a rađene su prema knjigama “Русская лексика в заданиях и кроссвордах”, Старовойтова, И.А. (4 knjige).

4 igre Своя игра, Онлайн ходилка, Что? Где? Когда? i 100/1 su nastale na osnovu udžbenika “Лингвострановедческая олимпиада по русскому языку для иностранцев: тесты, задания, игры”, Деменева К.А., Адясова Л.Е. Ove igre su jako zanimljive i namenjene prvenstveno za rad na onlajn grupnim časovima, ali i za samostalno učenje.

Portal je projekat izdavačke kuće Zlatoust i do septembra 2020. bio besplatan, a od tada se plaća članarina. Za izradu testova su korišćene zbirke testova “Тесты, тесты, тесты”, “Тренировочные тесты по русскому языку” i dr. Na sajtu možete i bez registracije videti koje zbirke testova su korišćene u izradi onlajn testova za nivo koji polažete. Ako već imate te zbirke onda vam ovaj portal i nije neophodan, jer je na sajtu ono što vi već imate u zbirkama. Ako nemate navedene zbirke onda vredi uložiti novac u ovu bazu testova i vežbati mesec ili više dana. Kada uplatite članarinu biće vam dostupni testovi za sve nivoe. Interfejs je savremen i lak za korišćenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *