Портал са примерима испита ТРКИ

Портал РКИ для всех

На сајту су тестови за припрему ТРКИ (сви субтестови, за све нивое), као и квизови, укрштенице и игре за учење језика.

Тестови су симулација испита, с тим да представљају скраћену верзију теста, нпр. у субтесту “Лексика и Грамматика” на нивоу А1 дато је само 20 питања од 100 питања које ученик добија на испиту, али није нарушена структура испита, већ су у тих 20 питања покривене све лексичке и граматичке теме. Ако више пута радите исти субтест на екрану ће се појављивати нова питања, а са временом и понека стара. Као и на правом испиту, време истиче и можете пратити колико га је остало. Програм на лицу места исправља ваше задатке, односно означава зеленом бојом тачне одговоре и црвеном нетачне.

Письмо програм не проверава, али постоји опција слања састава вашем професору на мејл са самог сајта.

Говорение – и овде имате опцију да пошаљете свом професору ваш одговор-аудио фајл, који можете снимити на порталу. При снимању је време ограничено. Имате могућност да снимите и преслушате ваш одговор, па ако вам се не допада да га поново снимите. Након тога фајл скидате на компјутер и шаљете га свом професору да га провери.

На бази 3 уџбеника “Послушайте!” И. Гончар за А1, А2 и Б1 направљена су вежбања (интерактивные видео) који су одлични за припрему субтеста Аудирование. Обично срећемо задатке које треба решити после послушаног аудио или видео фајла, а овде док гледамо видео решавамо задатке и можемо да видимо објашњење појединих компликованих фраза и појмова.

Кроссворд (укрштеница) је направљена на основу Лексичких минимума (“Лексический минимум”, који постоје за све нивое осим Ц2). Добри су за самостални рад, али немају решења. Фокус је на вежбању синонима и антонима. При решавању нам могу помоћи сајтови Словарь синонимов русского языка онлайн и Словарь антонимов русского языка онлайн.

Постоје и укрштенице (Русская лексика в кроссвордах) које су углавном за почетнике, а рађене су према књигама “Русская лексика в заданиях и кроссвордах”, Старовойтова, И.А. (4 књиге).

4 игре Своя игра, Онлайн ходилка, Что? Где? Когда? и 100/1 су настале на основу уџбеника “Лингвострановедческая олимпиада по русскому языку для иностранцев: тесты, задания, игры”, Деменева К.А., Адясова Л.Е. Ове игре су јако занимљиве и намењене првенствено за рад на онлајн групним часовима, али и за самостално учење.

Портал је пројекат издавачке куће Златоуст и до септембра 2020. био бесплатан, а од тада се плаћа чланарина. За израду тестова су коришћене збирке тестова “Тесты, тесты, тесты”, “Тренировочные тесты по русскому языку” и др. На сајту можете и без регистрације видети које збирке тестова су коришћене у изради онлајн тестова за ниво који полажете. Ако већ имате те збирке онда вам овај портал и није неопходан, јер је на сајту оно што ви већ имате у збиркама. Ако немате наведене збирке онда вреди уложити новац у ову базу тестова и вежбати месец или више дана. Када уплатите чланарину биће вам доступни тестови за све нивое. Интерфејс је савремен и лак за коришћење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *